21 augustus 2024

Jonge Boeren Programma krijgt virtueel vervolg tijdens Aardappeldemodag Online

Jonge Boeren Programma krijgt virtueel vervolg tijdens Aardappeldemodag Online

De eerste editie van het Jonge Boeren Programma tijdens Aardappeldemodag 2018 was meteen een groot succes. Twee jaar na deze speciaal voor jonge boeren georganiseerde bijeenkomst onder de noemer ‘biertje-bitterbal-bedrijfsovername’, krijgt het programmaonderdeel, vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, op 19 augustus een virtueel vervolg op Aardappeldemodag Online.

Deelnemers jonger dan 40 jaar kunnen tijdens het aanmelden voor Aardappeldemodag Online aangeven dat ze op de hoogte willen blijven van het Jonge Boeren Programma. Dit programmaonderdeel zal op 19 augustus online plaatsvinden tussen 8 en 9 uur ’s avonds. Vandaag kan de organisatie alvast een tipje van de sluier oplichten over de inhoud.

Inhoudelijk programma
Edwin Burgers, directeur DCA Groep, zal de bezoekers meenemen in zijn visie op ‘De uitdaging van het telen en vermarkten van aardappelen’. Daarnaast zal Prof. dr. ir. Louise O. Fresco, voorzitter Raad van Bestuur Wageningen University & Research, haar visie geven op ‘De rol van de jongeren in de aardappelsector en de toekomst van de landbouw en de aardappelsector in het bijzonder in Nederland’. Iris Bouwers, lobbyist voor LTO Nederland in Brussel, komt vertellen over haar werk en haar visie op de rol van jongeren in de Nederlandse akkerbouw en Europarlementariër Jan Huitema zal de tijd nemen om ingezonden vragen van jonge boeren te beantwoorden. Daarbij zal de focus onder andere liggen op de effecten van Europese besluiten op de bedrijven van jonge aardappeltelers. Tot slot zal Piet de Jong van machinefabrikant Grimme zorgen voor een ludieke afsluiter, aldus de organisatie.

Input gevraagd
Voor de jonge boer die altijd al een vraag over de toekomst van de aardappelteelt heeft willen stellen aan grote spelers die zich ‘dicht bij het vuur’ bevinden als het gaat om onderzoeksvraagstukken en Europese regelgeving is er nog extra leuk nieuws. Louise O. Fresco en Jan Huitema hebben dan wel totaal verschillende achtergronden, maar zijn beide van groot belang voor de toekomst van de bedrijven van de gemiddelde Aardappeldemodag Online bezoeker. Daarom vragen deze twee sprekers de jonge boeren om input voor hun lezing. Via verschillende kanalen, waaronder Twitter en Facebook, worden deelnemers aan het Jonge Boeren Programma daarom opgeroepen om hun vragen met de organisatie te delen. Fresco en Huitema zullen tijdens het evenement de meest gestelde en/of interessantste vragen beantwoorden.

Foto links, bron: Aardappelwereld magazine
Europarlementariër Jan Huitema zal tijdens het Jonge Boeren Programma van Aardappeldemodag Online de tijd nemen om ingezonden vragen van jonge boeren te beantwoorden.  

Foto rechts, bron: Aardappelwereld magazine
Prof. dr. ir. Louise O. Fresco, voorzitter Raad van Bestuur Wageningen University & Research, geeft tijdens het Jonge Boeren Programma haar visie op ‘De rol van de jongeren in de aardappelsector en de toekomst van de landbouw en de aardappelsector in het bijzonder in Nederland’.